Projektas „Taste of freedom“

Pasirašyta dotacijos sutartis Grundtvig mokymosi partnerystei įgyvendinti

2013 m. spalio 22 d. Panevėžio pataisos namai pasirašė Dotacijos sutartį su Švietimo mainų paramos fondu Gruntvig mokymosi partnerystei pagal Mokymosi visą gyvenimo programą įgyvendinti. Pagal šią sutartį Panevėžio pataisos namams yra skirtas 15500 EUR finansavimas Grundtvig mokymosi partnerystės projekto „Taste of freedom“ veikloms vykdyti. Projektas įgyvendinimo laikotarpis – dveji metai (iki 2015 m. liepos 31 d.). Projektas bus įgyvendinamas bendradarbiaujant šešių Europos valstybių (Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Rumunijos, Turkijos ir Lietuvos) partneriams – nuteistųjų švietimo srityje dirbančioms įstaigoms ir organizacijoms.

Pagrindinė projekto idėja – tai tarptautinis ir tarpkultūrinis pasikeitimas teorinėmis ir praktinėmis žiniomis apie skirtingas mitybos tradicijas ir valgymo kultūrą, projekto dalyvių supažindinimas su lėto maisto (SLOW FOOD) filosofija. Neatsitiktinai projekto koordinatoriumi pasirinkta Italijos ne pelno siekianti organizacija “SLOW FOOD CONDOTTA MONTEREGIO”, glaudžiai bendradarbiaujanti su savo šalies pataisos įstaigomis ir įgyvendinanti jose įvairias nuteistųjų neformalaus švietimo veiklas. Projekto tikslas – nuteistųjų neformalaus švietimo veiklų įgyvendinimas, jų kūrybiškumo skatinimas, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama lėto maisto kultūra, skatinant ieškoti unikalių savo šalies (regiono) produktų bei patiekalų ir jų gamybos būdų, keičiantis įvairių šalių (tautų) maisto gamybos tradicijomis, receptais su kitų šalių įkalinimo įstaigų nuteistaisiais (renkant geriausius iš pasiūlytų receptų ir išleidžiant geriausių receptų knygą), mokantis gaminti kitų šalių patiekalus ir t.t.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu Panevėžio pataisos namai įsipareigoja įvykdyti ne mažiau kaip dvylika tarpvalstybinių mobilumų į partnerių institucijas Europos šalyse.

Projekto „Taste of Freedom“ veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

Įvyko projekto “Taste of Freedom” (“Laisvės skonis”) pirmasis partnerių susitikimas Lisabonoje

2013 m. lapkričio 10-13 dienomis Panevėžio pataisos namų pareigūnai dalyvavo Grundtvig mokymosi partnerystės projekto “Taste of Freedom” pirmajame partnerių susitikime Lisabonoje (Portugalija).

Pirmojo susitikimo metu projekto vykdymo klausimus aptarė partneriai iš skirtingų Europos šalių organizacijų, dirbančių nuteistųjų švietimo srityje. Susitikime dalyvavo Italijos (SLOW FOOD CONDOTTA MONTEREGIO ir Cooperativa Benjamino scs ONLUS), Lietuvos (PANEVĖŽIO PATAISOS NAMAI), Ispanijos (Cepa Las Palmas Cono Sur), Turkijos (Ayas Cistrict Direktorate of National Education) ir Portugalijos (CONFIAR) organizacijos.

Vizito metu partneriai pristatė atstovaujamas šalis ir organizacijas, dalijosi turima patirtimi nuteistųjų formaliojo ir neformaliojo ugdymo srityse. Projekto koordinatorius – Italijos organizacija „SLOW FOOD CONDOTTA MONTEREGIO“ pristatė savo ilgametę veiklos patirtį Massa Maritimos kalėjime ir nubrėžė gaires, kaip šią patirtį galima būtų panaudoti įgyvendinant projekto veiklas. Susitikimo metu taip pat aptarti projekto organizavimo klausimai (tikslai, veiklos, apskaitos ir dokumentacijos tvarkymas ir kt.), paskirstyta projekto partnerių atsakomybė už vykdytinas veiklas, apsvarstytos institucijų bendradarbiavimo pagal naują Erazmus Plius programą galimybės, sukurtas projekto „blogas“/paskyra socialiniame tinkle „Facebook“, pasiskirstyta užduotimis, susijusiomis su informacijos viešinimu elektroninėje erdvėje. Vizito Lisabonoje metu taip pat apsilankyta Portugalijos partnerių organizacijoje „CONFIAR“ bei susipažinta su šios organizacijos veikla kalėjimuose, taip pat aplankytas Sintros kalėjimas, kuriame projekto partneriams pristatyta savanorių vykdoma edukacinė veikla šiame kalėjime. Visus nuoširdžiai sužavėjo nuteistųjų surengtas pasirodymas – atliktos melodingos religinės giesmės, humoristinis dramos kūrinio epizodas, nuotaikingas šiuolaikinės muzikos ansamblio pasirodymas (vokalinis instrumentinis atlikimas, dalyvaujant ne tik nuteistiesiems, bet ir pareigūnams). Po pasirodymo pavyko pabendrauti su nuteistaisiais, išklausyti jų nuomonę apie kalėjime vykdomus projektus bei programas.

Pagrindinė projekto „Taste of Freedom“ idėja – tai tarptautinis ir tarpkultūrinis pasikeitimas teorinėmis ir praktinėmis žiniomis apie skirtingas mitybos tradicijas ir valgymo kultūrą, projekto dalyvių supažindinimas su lėto maisto (SLOW FOOD) filosofija. Įgyvendinant šį projektą, numatomi dar keturi projekto partnerių susitikimai – Lietuvoje, Turkijoje, Ispanijoje ir Italijoje.

Projekto „Taste of Freedom“ veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

Lėto maisto (Slow Food) idėjos pristatymas Panevėžio pataisos namuose

2014 m. sausio 28 d. Panevėžio pataisos namuose įvyko pirmasis projekto „Taste of Freedom“ (Laisvės skonis) renginys – „Slow Food idėjos pristatymas“. Gausiai susirinkusiam klausytojų (nuteistųjų bei Panevėžio pataisos namų dirbančiųjų) būriui lėto maisto idėją maloniai sutiko pristatyti asociacijos „SLOW FOOD VILNIUS“ vadovas Dainius Juozaitis ir šios idėjos palaikytojas bei bendramintis ūkininkas Žilvinas Žurauskas. 

Iki renginio daugelis projekto dalyvių nebuvo girdėję apie visame pasaulyje populiarią, daug daugiau nei valgymą apimančią Slow Food filosofiją, todėl įmantrus renginio pavadinimas vertė spėlioti ir kėlė susidomėjimą. Lėto maisto filosofijos propaguotojai nuoširdžiai dalijosi žiniomis apie Slow Food idėją ir jos ištakas, pasaulinį Slow Food judėjimą ir jo atstovų veiklą užsienyje ir Lietuvoje, kalbėjo apie vietinių maisto gaminimo bei valgymo tradicijų ir bioįvairovės išsaugojimo svarbą, kvietė susimąstyti ir pajusti malonumą valgant skanų, švarų ir teisingą maistą. Renginio metu projekto dalyviams taip pat pademonstruotas filmas, kuriame užfiksuotos nuotaikingos pasaulinio renginio – maisto gamintojų asociacijos „Terra Madre“ (Motina Žemė) suvažiavimo akimirkos.

Panevėžio pataisos namai džiaugiasi užsimezgusiu sėkmingu bendradarbiavimu su asociacija „SLOW FOOD VILNIUS“ – lėto maisto kultūrą Lietuvoje skleidžiančiais entuziastais. Bendradarbiaujant artimiausioje ateityje projekto dalyviams ketinama suorganizuoti skonio lavinimo užsiėmimą, padedantį suprasti, kaip aktyviai naudoti maisto ragavimo pojūčius.

Projektas „Taste of Freedom“ Panevėžio pataisos namuose bus vykdomas iki 2015 m. liepos 31 d. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

Lietuviško obuolio diena 

           

 2014 m. vasario 24 d. Panevėžio pataisos namų nuteistųjų klube įvyko nuotaikingas ir skanus projekto „Taste of Freedom“ renginys – „Lietuviško obuolio diena“. Į renginį gausiai susirinkusios Lietuvoje užaugintiems produktams neabejingos moterys noriai prisiminė esminius lėto maisto filosofijos aspektus – neklysdamos vardijo pagrindines lėto („Slow food“) ir greito („Fast food“) maisto priešpriešas. Diskusija apie lietuvišką obuolį prasidėjo nuotaikinga viktorina: paskatintos prisiminti kuo daugiau senųjų, kaime ar nuosavose sodybose augusių obuolių veislių, moterys nenuilsdamos vardijo vaikystę menančius obuolius – „Avietinius“, „Antaninius“, „Alyvinius“, „Ananasinius“, „Saldinius“, „Pepinkas“ ir kt. Nepamiršta ir obuolio vieta lietuvių tautosakoje bei liaudies medicinoje. Diskutuota apie obuolio naudą sveikatai, dalintasi patarimais, kaip vartoti obuolius ar jų gaminius, norint įveikti įvairius negalavimus ir išlikti sveikiems.

            Tačiau nuotaikingiausia ir labiausiai laukta renginio dalis – Lietuvoje užaugintų obuolių ragavimas. Net dešimties veislių Lietuvoje užaugintus obuolius („Štaris“, „Spartan“, „Lodel“, „Auksis“, „Lygol“, „Antėj“, „Lobo“, „Noris“, „Kortlend“ ir „Konel Red“) Panevėžio pataisos namuose pristatė ūkininko Rimanto Urbonavičiaus ūkis. Ūkininko talkininkai Žiedė ir Valentas ne tik nuodugniai apibūdino kiekvieną obuolių veislę (obelų priežiūros ypatumus, obuolių derėjimo laiką, jų skynimo bei laikymo sąlygas), bet ir nupasakojo kiekvieno pristatomo obuolio skonio savybes, kurias renginio dalyviai turėjo galimybę netrukus išbandyti. Visų pristatytų rūšių obuolius susirinkusieji vertino pagal penkias savybes: rūgštumą, saldumą, sultingumą, traškumą ir aromato intensyvumą. Renkant skaniausią Lietuvoje užaugintą obuolį, daugelio ragautojų skonis sutapo – geriausiu išrinktas „Lygol“ veislės obuolys. Daugelis dalyvių liko neabejingi ir „Kortlend“, „Lodel“ bei „Spartan“ veislių obuoliams, o renginio pabaigoje draugiškai sutarta, kad skanūs visi – tik kiekvienas savaip...

Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

 

 

 

Pojūčių lavinimo užsiėmimas „Skonio ištakų link“

2014 m. kovo 6 d. gausus Panevėžio pataisos namuose bausmę atliekančių moterų būrys 

susirinko į netradicinį renginį – pojūčių lavinimo pamokėlę „Skonio ištakų link“. Šį projekto „Taste of Freedom“ užsiėmimą pravesti Panevėžio pataisos namuose maloniai sutiko asociacijos „Slow Food Vilnius“ vadovas Dainius Juozaitis. Užsiėmimo metu moterys net tik sužinojo daug įdomios ir naudingos informacijos apie žmogaus patiriamus skonius ir pojūčius, bet ir žaidimų bei aktyvaus dalyvavimo užsiėmimo veiklose metu turėjo galimybę lavinti kūrybiškumą, maisto ragavimo pojūčius ir padėti pagrindus pradiniam degustavimo žodynui.

Nesunkiai atpažinome rūgštų, saldų, sūrų, kartų ir umami (sužinojome, kad yra ir toks!) skonius, netrukome atskirti ir sutraukiantį, gaivų bei deginantį pojūčius. Sunkiau sekėsi įveikti regos pojūčiui skirtą užduotį – iš eilės nuo šviesiausios iki tamsiausios spalvos sudėti 16 spalvų paletę… Turėjome puikią galimybę pasitikrinti, kaip jaučiame kvapus – bananų, kavos, cinamono, česnako ir svogūno. Kūrybiškumą lavinome ieškodamos įvairiausių epitetų lytėjimo pojūčiams apibūdinti. Daug juoko ir gerų emocijų patyrėme atlikdamos klausos pojūčiui skirtą užduotį – stengdamosi atpažinti įvairiausius su ruošiamu maistu susijusius garsus. Tačiau daugiausiai diskusijų sukėlė finalinė užsiėmimo dalis – obuolių ir šokolado degustacija. Daugelio nuomonės sutapo dėl skaniausio ragauto obuolio, deja, daugiausiai kakavos sudėtyje turintis ir dėl to laikomas vertingiausiu šokoladas daugeliui ragautojų pasirodė pats neskaniausias... Renginio vedėjas Dainius kantriai aiškino renginio dalyvėms, kad ilgainiui lavinant ragavimo pojūčius, supratimas apie tai, kas skanu, ir kas neskanu, neišvengiamai kis...

Projekto „Taste of Freedom” metu nuteistoms moterims organizuojami įvairiausi užsiėmimai, skirti populiarinti visame pasaulyje žinomą lėto maisto judėjimą. Projektas yra finansuojamas iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. 

 

 

 

 

Mūsų žalioji palangė

 

Saulė ima šviesti vis skaisčiau ir pakvimpa pavasariu, kiekvienas laukia, kada sužaliuos pievos, ims sprogti medžių pumpurai. Rudeninės daržovės jau pabodusios ir susiraukšlėjusios, o šviežių, dar reikės palaukti...

 

2014 m. balandžio 16 d. Panevėžio pataisos namų nuteistųjų klube įvyko projekto „Taste of Freedom“ edukacinis užsiėmimas – „Mūsų žalioji palangė“. Užsiėmimo dalyviai supažindinti, kaip neturint daržo ar šiltnamio užsiauginti lapinių daržovių ir prieskonių, susidaiginti sėklų tiesiog ant palangių. Tokie ant palangės sudygę daigeliai daug skanesni ir naudingesni nei parduotuvėje pirktos šviežios daržovės. Švieži, pačių užsiauginti prieskoniai papildo organizmą pavasarį taip reikalingomis vitaminų ir mineralų atsargomis, padeda išvengti įvairių negalavimų, šalinti iš organizmo šlakus ir toksinus. Renginyje dalyvavusios ir pageidavusios užsiauginti žalumynų nuteistosios turėjo galimybę pasisėti savo ,,lysvę“. Moterys kasdien stebės, kaip sudygę daigeliai stiebiasi, auga, o vėliau užsiaugintomis lapinėmis daržovėmis bei prieskoniais galės pagardinti pačių gaminamus patiekalus. Pirmą kartą pataisos namuose ant palangių žaliuos ne tik gėlės, bet ir vasarą pranašaujančios lapinės daržovės bei prieskoniniai augalai.

 

Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

 

 

Bendruomenės daržas Panevėžio pataisos namuose

 

2014 m. gegužės 2 d. Panevėžio pataisos namuose įvyko netradicinis edukacinis 

renginys – įkurtas bendruomenės daržas, kurio tikslas – suburti nuteistas moteris bendrai veiklai, suteikti žinių apie ekologinę žemdirbystę bei ugdyti naujus, ateičiai naudingus įgūdžius.

Panevėžio pataisos namai kartu su partnerių organizacijomis iš kitų Europos šalių (Italijos, Ispanijos, Turkijos ir Portugalijos) vykdo projektą “TASTE OF FREEDOM” (Laisvės skonis), kurio tikslas – nuteistųjų neformalaus švietimo veiklų įgyvendinimas, jų kūrybiškumo skatinimas, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama lėto maisto kultūra. Vienas iš lėto maisto filosofijos principų – tai mėgautis valgant sveikus, šviežius, savo regione užaugintus produktus. Planuojant projekto veiklas, gimė mintis supažinti nuteistąsias su visuomenėje sparčiai populiarėjančia gamtinės žemdirbystės idėja bei sudaryti galimybę šią veiklą išbandyti praktiškai – įrengiant eksperimentinį daržą (lysvę) pataisos namuose. Nors idėja puoselėti daržininkystę įkalinimo įstaigoje nėra nauja (daržoves augina ir kitų šalių nuteistieji), tačiau mūsų daržas bus inovatyvus tuo, kad jo nereiks nei kasti, nei tręšti, nei ravėti. Taigi, nuteistos moterys turės unikalią galimybę susipažinti ir praktiškai įsisavinti gamtinės žemdirbystės technologiją, o tuo pačiu ir užsiauginti sveikų ir skanių sezoninių daržovių bei prieskonių. Įgytus įgūdžius moterys visada galės panaudoti laisvėje – galbūt augindamos skanias ir vertingas daržoves sau ir savo šeimai, o gal kuri ir ekologiškų daržovių auginimo verslą sumanys įkurti. Tikimasi, kad daržo puoselėjimas nuteistoms moterims bus ne tik įdomi ir naudinga veikla, paskatinsianti atkreipti dėmesį į savo mitybą ir sveikatą, suteiksianti naudingų įgūdžių, bet ir taps savotiška terapija, padėsiančia lengviau prisitaikyti prie esamos aplinkos, reabilituotis ir pasirengti gyvenimui laisvėje.

Bendruomenės daržas Panevėžio pataisos namuose įkurtas talkininkaujant Susivienijimo Žali.LT savanoriams, kurie ne tik padėjo suprasti gamtinės žemdirbystės principus, bet ir praktiškai parodė, kaip gamtinės žemdirbystės metodu sėjamos ar sodinamos daržovės, supažindino su tolimesnės daržo priežiūros ypatumais. Susivienijimo Žali.LT entuziastai žadėjo nešykštėti patarimų ekologiškos daržininkystės klausimais ir ateityje.

 

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Daugiau informacijos apie šį renginį žiniasklaidos priemonėse:

 

http://www.lrytas.lt/lietuvos-diena/aktualijos/panevezio-pataisos-namu-gyventojoms-irengtas-tinginio-darzas.htm

 

http://tv.lrytas.lt/?id=13990469261397364353

 

http://www.tv3play.lt/programos/zinioslt/387855

 

http://www.zinios.lt/lietuva/zinia/2014/05/03/moteru-pataisos-namuose-atsirado-tinginiu-darzas/

 

http://www.diena.lt/naujienos/lietuva/salies-pulsas/panevezio-moteru-pataisos-namuose-ekologinis-ukelis-627998#.U2dhUKJGnXQ

 

http://zali.lt/darzai/bendruomenes-darzas-skleisis-panevezio-pataisos-namuose/

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.612007015550409.1073741850.100648133352969&type=1

 

Antrasis projekto „Taste of Freedom“ partnerių susitikimas Lietuvoje

 

2014 m. gegužės 6-10 dienomis įvyko antrasis projekto „Taste of Freedom“ (toliau – Projektas) partnerių susitikimas Lietuvoje. Susitikime dalyvavo 5 Europos šalių (Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Turkijos ir Lietuvos) atstovai (viso 30 dalyvių), atstovaujantys visoms Projekte dalyvaujančioms institucijoms bei įkalinimo įstaigoms, kuriose vykdomos projekto veiklos.

Susitikimo metu kiekvienas Projekto partneris pristatė nuo 2013 m. lapkričio iki 2014 m. gegužės savo šalyje vykdytas Projekto veiklas. Susirinkusiesiems pademonstruoti visų šalių nuteistųjų sukurti Projekto Logo ženklai, aptarti geriausio Logo ženklo atrankos kriterijai, apsvarstyta idėja organizuoti keliaujančią Logo ženklų parodą. Aptarti vykdyto tyrimo „Kas ir kaip valgoma Europos kalėjimuose“ rezultatai. Svarstytos Projekto blog‘o funkcionavimo problemos ir perspektyvos. Numatytos projekto veiklos ateinančiam laikotarpiui, partnerių susitikimų Turkijoje, Ispanijoje ir Italijoje datos ir kt.

Susitikimo Lietuvoje metu Projekto partneriai lankėsi Panevėžio pataisos namuose, turėjo galimybę susipažinti su pataisos įstaigos veikla, apžiūrėti darbuotojų darbo vietas bei nuteistųjų laikymo sąlygas, susipažinti su nuteistųjų galimybėmis dirbti, mokytis bei prasmingai leisti laiką pataisos namuose.

Vizito Panevėžio pataisos namuose metu organizuotas ir Projekto renginys „Pažintis su Europos šalių virtuve“. Gausiam nuteistųjų ir Projekte dalyvaujančių dirbančiųjų būriui svečiai pristatė tradicinius savo šalių patiekalus, pasakojo apie jų vartojimo ypatumus, dalijosi jų gamybos būdais ir t.t. Tačiau smagiausia renginio dalis buvo pristatomų maisto produktų ragavimas (skanautas itališkas medus bei riešutų skanėstai, tradicinis portugališkas pyragas, turkiški saldumynai, tradiciniai Kanarų salų užkandžiai ir kt.). Panevėžio pataisos namų nuteistos 

moterys svečius vaišino tradicine lietuviška juoda duona ir varškės sūriu. Projekto partneriai itin džiaugėsi galimybe neformaliai pabendrauti su Projekte dalyvaujančiomis nuteistomis moterimis, išgirsti jų nuomonę apie vykdomą Projektą, įvertinti jų pageidavimus bei pasiūlymus planuojant Projekto veiklas ateityje.

Lietuvoje pirmą kartą besilankantiems Projekto dalyviams suorganizuota ir speciali kultūrinė programa, kurios metu lankytasi Vilniuje, Trakuose bei Kaune.

Trečiasis Projekto partnerių susitikimas numatomas 2014 m. rugsėjo mėnesį Ankaroje (Turkija).

 

Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

 

Gyvas maistas ir augalų daiginimas namuose

 

2014 m. gegužės 14 d. Panevėžio pataisos namuose įvyko projekto „Taste of Freedom“ renginys – paskaita tema „Šiuolaikinė sveikos mitybos samprata. Gyvas maistas ir augalų daiginimas namuose“.

Bendradarbiauti šviečiant Panevėžio pataisos namų nuteistas moteris ir projekte dalyvaujančius pataisos namų dirbančiuosius maloniai sutiko Ann Wigmore fondas, kurio direktorius, gyvo maisto propaguotojas Paulius Jaruševičius 2 val. trukusios paskaitos metu dalijosi žiniomis apie gyvo maisto sampratą, gyvensenos pokyčius per mitybą, įvairių gyvensenos ligų gydymą natūraliais būdais (teisingai maitinantis, vartojant augalų daigus, geriant jų sultis ir pan.), priemones, padedančias pasveikti arba nesusirgti. Paskaitos dalyviai ne tik išgirdo daug vertingos informacijos apie daigintų augalų naudą žmogaus organizmui, bet ir turėjo galimybę paragauti svečio atvežtų sultingų, neįprasto skonio saulėgrąžų daigų. Nuteistos moterys itin domėjosi galimybe daiginti augalus pataisos namų sąlygomis ir tokiu būdu praturtinti savo įprastinį valgiaraštį. Pageidaujančioms projekto dalyvėms ketinama suteikti galimybę nuolat auginti saulėgrąžų daigus ir jais papildyti savo mitybą. Šiam tikslui įgyvendinti Ann Wigmore fondas padovanojo Panevėžio pataisos namams 5 kg paprastųjų juodų saulėgrąžų sėklų. Fondo direktorius pateikė nuteistoms moterims ir keletą verslo idėjų (augalų daiginimo pardavimo tikslais, želmenų sulčių baro ir pan.) bei žadėjo padėti norinčiosioms šias idėjas įgyvendinti laisvėje.

Paskaitos metu taip pat kalbėta apie raugintų augalų naudą organizmui. Paskaitos dalyviams pristatytas neįprastas burokėlių rauginimo būdas, ragauta raugintų burokėlių bei jų rauginimo sulčių. Tokiu būdu surauginti burokėliai ir jų rauginimo sultys tampa ne tik profilaktiniu ir sveikatingumo produktu, bet ir dar vienu įdomaus, neįprasto skonio patiekalu.

 

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Lankėsi žolininkė Dalė Petraitienė

 

2014 m. birželio 17 dieną pataisos namuose vyko projekto „Taste of Freedom“ renginys. Įstaigoje lankėsi žolininkė Dalė Petraitienė, kuri kalinčioms moterims pasakojo apie Lietuvos laukuose ir pievose augančius vaistinius augalus, paaiškino jų gydomąsias savybes bei naudą žmogaus organizmui. Nuteistosios ne tik apžiūrėjo ryte skintas vaistažoles, bet ir ragavo džiovintų kiaulpienių šaknų, skanavo gardžios gydomųjų savybių turinčios arbatos.    

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Dar kartą apie Lietuvos vaistinius augalus

 

Didžiulio nuteistųjų ir pataisos įstaigos dirbančiųjų susidomėjimo sulaukęs projekto „Taste of Freedom“ edukacinis renginys „Lietuvos vaistiniai augalai“ į Panevėžio pataisos namus sugrįžo 2014 m. liepos 1 dieną. Projekto dalyviams pageidaujant, liaudies medicinos propaguotoja,  žolininkė Dalė Petraitienė maloniai sutiko pratęsti pasakojimą apie Lietuvos pievose ir miškuose vešinčius gydomųjų savybių turinčius augalus. Renginio dalyviai ne tik godžiai klausėsi žolininkės patarimų ir pamokymų, kaip pažinti ir prisirinkti sveikatą stiprinančių augalų, bet ir skubėjo pasižymėti, kaip juos vartoti tiek maistui, tiek vaistui. Daugelį nustebino plačios paprastos lietuviškos dilgėlės įtraukimo į mūsų kasdieninį racioną galimybės – pasirodo, ši vaistažolių karaliene dažnai vadinama žolė gali būti naudojama tiek sriuboms, tiek salotoms, tiek antriesiems patiekalams gaminti. Projekto dalyviai turėjo puikią galimybę pamatyti, paliesti, pauostyti, netgi paragauti žolininkės atneštų sveikatą stiprinančių augalų, skanavo gardžios gydomųjų savybių turinčios arbatos. Nuteistos moterys džiaugėsi, jog sėkmingai sudygo pirmojo renginio metu vazonėliuose pasėtos vaistažolės.

 

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

 

Šviežios sultys

2014 m. rugpjūčio 28 d. Panevėžio pataisos namuose įvyko projekto „Taste of Freedom“ renginys „Šviežios sultys“, organizuotas bendradarbiaujant su lektore, sveiko gyvenimo būdo propaguotoja, Viktorija Unglinikaite.Projekto dalyviai sėmėsi žinių apie šviežių sulčių naudą žmogaus organizmui, susipažino su sulčių vartojimo taisyklėmis. Tačiau dar didesnio dalyvių dėmesio sulaukė kita renginio dalis – šviežiai spaustų sulčių ragavimas. Sultys spaustos tik iš Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių ir vaisių. Pirmiausia ragavome įvairių elementų turtingas Lietuvoje sunokusių pomidorų sultis. Vėliau spaudėme burokėlių sultis, ragaudami maišėme jas su obuolių sultimis. Morkų sultis iš pradžių skanavome vienas, paskui – sumaišytas su obuolių sultimis. Galiausiai mokėmės gaminti glotnutį iš moliūgo ir kriaušių. Anot renginį vedusios lektorės, glotnutis – tai tirštas kokteilis – labai tinka pusryčiams. Jis neapsunkina skrandžio, bet suteikia daug reikalingų ir naudingų medžiagų aktyvios dienos pradžiai. Glotnutis taip pat tiktų popietės desertui ar pavakariams.

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Trečiasis projekto „Taste of Freedom“ partnerių susitikimas Ankaroje (Turkijos Respublika)

 

2014 m. rugsėjo 8-12 d. šešių Panevėžio pataisos namų pareigūnų delegacija dalyvavo projekto „Taste of Freedom“ (toliau – Projektas) trečiajame partnerių susitikime Ankaroje (Turkijos Respublika). Susitikimo metu Projekto vykdymo klausimus aptarė Projektą įgyvendinančių organizacijų, dirbančių nuteistųjų švietimo srityje, atstovai iš penkių Europos valstybių: Italijos (SLOW FOOD CONDOTTA MONTEREGIO ir Cooperativa Benjamino scs ONLUS), Lietuvos (Panevėžio pataisos namai), Ispanijos (Cepa Las Palmas Cono Sur), Turkijos (Ayas Cistrict Direktorate of National Education) ir Portugalijos (CONFIAR).

Susitikimo metu pristatyti Projekto įgyvendinimo rezultatai partnerių šalyse 2014 m. birželio – rugpjūčio mėn, pasidalinta įgyta patirtimi, analizuotos projekto vykdymo metu iškilusios problemos. Darbo grupėse apsvarstyti keliaujančios Projekto Logo ženklų parodos organizavimo klausimai, elektroninės Projekto metu surinktų receptų knygos kūrimo klausimai, atliktas pasiektų rezultatų, įpusėjus Projektui, vertinimas. Suplanuotos tolesnės Projekto veiklos, aptartos jų tobulinimo alternatyvos. Išklausytas vienos unikaliausių Italijos įkalinimo įstaigų – neapgyvendintoje Gorgonos salos įsikūrusio kalėjimo direktoriaus Carlo Mazzerbo pranešimas „Gorgonos kalėjimo patirtis“.

Vizito metu lankytasi priimančioje organizacijoje – Ayas regiono nacionalinio švietimo direktorate, kur projekto partneriams pristatyta šios organizacijos vykdoma veikla Ayas kalėjime. Projekto dalyvius maloniai priėmė ir Ayas regiono savivaldybės vadovybė – susitikimo metu diskutuota apie pataisos įstaigose vykdomas švietimo veiklas, jų svarbą sėkmingai nuteistųjų resocializacijai.

Vizito metu apsilankyta ir Ayas atviro tipo kalėjime, kuriame vykdomos Projekto veiklos. Projekto dalyviams pristatyta įstaigos veikla, parodyti dominantys objektai įkalinimo įstaigoje (nuteistųjų mokymosi, darbo vietos, laisvalaikio organizavimas ir t.t.). Stebėtas nuteistųjų surengtas pasirodymas – tradicinės giesmės (vokalinis-instrumentinis atlikimas) ir tradiciniai šokiai. Ayas kalėjime atidaryta ir Projekto veiklose dalyvaujančių nuteistųjų sukurtų Projekto Logo ženklų paroda. Vėliau ši paroda bus eksponuojama ir kitose partnerių šalyse. Taip pat aplankytas ir Ayas miestelyje veikiantis specializuotas centras, parduodantis įvairių Turkijos pataisos įstaigų nuteistųjų pagamintą produkciją, kur susipažinta su nuteistųjų gaminamų prekių asortimentu – odos gaminiais, avalyne, keramika, siuviniais, juvelyriniais dirbiniais ir kt.

Vizitas Turkijoje įgalino Panevėžio pataisos namų dirbančiuosius ne tik įvertinti vykdomo Projekto rezultatus bei numatyti tolesnės projektinės veiklos perspektyvą, bet ir sudarė galimybę susipažinti su aplankytos šalies kultūra, nuteistųjų laikymo sąlygomis, pozityvia kalinamų asmenų švietimo bei mokymo praktika.

Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Popietė „Arbatos gėrimo tradicijos“

2014 m. rugsėjo 22 d., rudens lygiadienį, Panevėžio pataisos namų vykdomo projekto „Taste of Freedom“ dalyviai susirinko į šiltą ir įdomią popietę „Arbatos gėrimo tradicijos“. Renginys organizuotas talkinant žolininkei Dalei Petraitienei kartu ir arbatos gėrimo meistrui Antanui Skindzerai. Popietės metu kalbėta apie arbatos gėrimo ceremonijas, kurių metu skaitomi įvairūs tekstai, sustabdantys mąstymą, išlaikantys protą čia ir dabar, prisiminta, kaip ir kur prasidėjo arbatos gėrimo tradicijos, kokią įtaką jos padarė įvairių tautų kultūrai, papročiams. Anot Antano Skindzeros, arbatos gėrimo ceremonijos metu visi titulai ir ginklai būdavo paliekami už durų ir visas dėmesys skiriamas tik arbatos gėrimui, filosofijai, savianalizei. Geriant arbatą yra aktyvūs visi pojūčiai: regėjimas, lytėjimas, skonis, uoslė ir klausa. Juk reikia tiek nedaug – skirti šiek tiek laiko sau, tylai, pabuvimui čia ir dabar...   

Susitikimo metu nuteistosios mėgavosi gydomosiomis dilgėlių, mėtų arbatomis.

 

Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

 

Lietuviškių daržovių ir vaisių dekoratyvinis pjaustymas

2014 m. spalio 20 d. Panevėžio pataisos namuose įvyko projekto „Taste of Freedom“ renginys „Lietuviškų daržovių ir vaisių dekoratyvinis pjaustymas“.

Dekoratyvinis daržovių ir vaisių pjaustymas – tai jų dalių išpjovimas ir naujos formos (pavyzdžiui, gėlės ar paukščio) daržovėms ar vaisiams suteikimas naudojant specialius įrankius. Toks pjaustymas pasaulyje laikomas pilnaverte meno rūšimi, dekoratyvinio pjaustymo įgūdžiams lavinti rengiami įvairūs mokymai, o šiuos įgūdžius gerai įvaldę specialistai yra laukiami aukšto lygio restoranų virtuvėse.

Renginio metu nuteistoms moterims buvo demonstruojamos įvairios meninio maisto produktų pjaustymo technikos, vėliau dekoratyvinio pjaustymo įgūdžius moterys lavino specialiais aštriais įrankiais pjaustydamos įvairiausius lietuviškus vaisius ir daržoves. Užsiėmimo metu, pasitelkus fantaziją ir kruopštumą, pagaminta gausybė įvairiausių valgomų kompozicijų iš obuolių, bulvių, morkų, paprikų, porų, patisono ir moliūgo. Moterys džiaugėsi galimybe išmokti savo rankomis pasigaminti įvairių valgomų stalo puošmenų, estetiškai ir dekoratyviai patiekti paprasčiausius lietuviškus vaisius ir daržoves.

 

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Gaminam vaikams

2014 m. lapkričio 26 d. Panevėžio pataisos namuose vaikučius auginančios moterys dalyvavo skaniame ir sveikame projekto „Taste of Freedom" renginyje – mokėsi gaminti saldžius patiekalus mažiesiems.

Nuteistosios kartu su vaikučiais pagal močiutės receptą kepė varškės pyragą ir jogurto keksiukus bei gamino sveikuoliškus džiovintų vaisių saldainius su viduje paslėptu riešutu. Motinos įsitikinusios, kad vaiką svarbu apgaubti  ne tik savo rūpesčiu ir meile, bet ir nuolat jį džiuginti pačių pagamintu maistu – tuomet vaikutis augs mylimas, sveikas ir laimingas. Skanėstų receptai – surinkti pačių nuteistųjų, bendraujant su artimaisiais, kai kurie jų – prisiminti iš vaikystės. Viena mama prisipažino, kad džiovintų vaisių saldainiais vaikystėje ją lepino močiutė ir mama, todėl norinti, kad ir jos dukra valgytų tik šviežią, sveiką ir namuose su meile gamintą maistą. Juolab, kad ir pats vaikutis gali aktyviai dalyvauti tokių saldainių gamyboje. Moterys džiaugiasi galėdamos kartu su savo vaikais ne tik gaminti, bet tuo pat metu ir bendrauti, kalbėtis, dalintis įspūdžiais, matyti, kaip noriai mažyliai dalyvauja maisto ruošimo procese, kaip jiems patinka skanėstus ragauti. Buvimas su savo vaiku, maisto ruošimas kartu, jo valgymas, bendravimas stiprina motinos ir vaiko emocinį ryšį, o tai ir yra viena esminių lėto maisto filosofijos idėjų.

 

Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Atidaryta projekto „Taste of Freedom“ keliaujanti Logo ženklų paroda

2015 m. sausio 7 dieną Panevėžio pataisos namuose įvyko iškilmingas projekto „Taste of Freedom“ (toliau – projektas) keliaujančios Logo ženklų parodos atidarymas. Parodoje pristatomi šešių Europos įkalinimo įstaigų nuteistųjų sukurti projekto Logo ženklai, pateikiama informacija apie projektą ir jį įgyvendinančias institucijas, eksponuojamos ir projekto renginių įkalinimo įstaigose nuotraukos. Ši paroda – tai unikali galimybė nuteistiesiems įvertinti savo sukurtus darbus kitų šalių nuteistųjų kūrybos kontekste, pajusti tiek savo kultūros savitumą, tiek ir sąsają su bendra Europietiška kultūra. Parodos atidarymo renginyje dalyvavo Panevėžio pataisos namų nuteistųjų ir dirbančiųjų bendruomenės, Panevėžio suaugusiųjų mokymo centro kolektyvas, svečiai.

Logo ženklų paroda Panevėžio pataisos namuose bus eksponuojama iki 2015 m. sausio mėn. pabaigos, vėliau keliaus į Las Palmaso (Ispanijos Karalystė) kalėjimą.

 

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Užsiėmimai nuteistųjų kūrybiškumo ir saviraiškos kompetencijoms ugdyti

2015 m. sausio mėn. pabaigtos vykdyti projekto „Taste of Freedom“ veiklos, susijusios su projekto Logo ženklo kūrimu. Šios tęstinės nuteistųjų kūrybiškumui ir saviraiškai skatinti skirtos veiklos buvo vykdomos nuo pat projekto pradžios. Susipažinusios su projekto tikslais ir uždaviniais bei pagrindinėmis „Slow Food“ (Lėto maisto) filosofijos idėjomis, projekte dalyvaujančios nuteistos moterys keletą mėnesių aktyviai kūrė (eskizavo, piešė, maketavo) projekto Logo ženklą. Panevėžio pataisos namų bendruomenės vertinimui buvo pateikta net keliolika darbų, kurių vienas nuteistųjų sprendimu buvo išrinktas nacionaliniu projekto Logo ženklu. Saulėgrąžų ir šaltalankių apsuptyje pavaizduotas nuotaikingas meškiukas pristatytas tarptautiniam Logo ženklų konkursui, kuriame varžėsi projekte dalyvaujančių 6 Europos įkalinimo įstaigų (Lietuvos, Italijos (2 įstaigos), Ispanijos, Portugalijos, Turkijos) nuteistieji.

Siekdamos toliau plėtoti kūrybiškumo kompetenciją ir tenkinti saviraiškos poreikius, projekte dalyvaujančios nuteistos moterys sumanė projekto Logo ženklus (tiek nacionalinį, tiek tarptautinį) išsiuvinėti. Dailiųjų amatų būrelio užsiėmimų metu, mokantis skirtingos siuvinėjimo technikos, išsiuvinėta net keletas puikių darbų. Vienas jų, t.y. dailiai išsiuvinėtas tarptautinis projekto Logo ženklas ketvirtojo projekto partnerių susitikimo Las Palmase metu iškilmingai įteiktas projektą koordinuojančios organizacijos „Slow Food Monteregio“ atstovams.

 

Projekto „Taste of Freedom” veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Ketvirtasis projekto „Taste of Freedom“ partnerių susitikimas Las Palmase (Ispanijos Karalystė)

2015 m. vasario 2-6 d. šešių Panevėžio pataisos namų pareigūnų grupė dalyvavo projekto “Taste of Freedom” (toliau – projektas) ketvirtajame partnerių susitikime Las Palmase (Ispanijos Karalystė). Susitikimą organizavo C.E.P.A. Las Palmas Cono Sur – mokymo įstaiga, vykdanti nuteistųjų bendrajį lavinimą Salto de Negro kalėjime.

Susitikimo metu pasidalinta projekto vykdymo patirtimi partnerių šalyse, detaliai analizuoti projekto eigos tarpinio vertinimo rezultatai ir jų įtaka projektą įgyvendinančioms organizacijoms, aptarti projekte dalyvaujančių darbuotojų ir besimokančiųjų konkrečių kompetencijų pokyčiai. Pristatyti projekto sklaidos planai, diskutuota apie projekto sklaidą vietiniu, regioniniu ir tarptautiniu lygmeniu, ieškota kuo įvairesnių sklaidos būdų, leidžiančių pasiekti platesnę tikslinę auditoriją. Apsvarstyti pasirengimo Milano EXPO 2015 parodai, kurioje bus vykdomas projekto viešinimas tarptautiniu lygiu, klausimai. Susipažinta su partnerių surinkta medžiaga projekto intelektiniam produktui sukurti – nuteistųjų užrašytais, išbandytais ir kūrybiškai apipavidalintais (iliustruotais) tradicinių patiekalų receptais bei su jais susijusios asmeninės patirties aprašymais, kurie bus sudėti į kuriamą elektroninę receptų knygą. Aptarti knygos kūrimo (struktūros, maketavimo ir t.t.) klausimai. Vizito metu diskutuota ir projekto tęstinumo klausimu, aptartos naujosios Erazmus+ programos KA2 veiksmo siūlomos galimybės projektams įgyvendinti, generuotos idėjos naujam strateginių partnerysčių projektui parengti.

Vizito Las Palmase metu taip pat apsilankyta Salto de Negro kalėjime, kur susipažinta su nuteistųjų laikymo sąlygomis, apžiūrėti dominantys objektai įkalinimo įstaigoje, aptarti nuteistųjų švietimo bei užimtumo klausimai, apžiūrėta kalėjime eksponuojama keliaujanti projekto Logo ženklų paroda, bendrauta su projekte dalyvaujančiais nuteistaisiais.

Vizitas Las Palmase įgalino Panevėžio pataisos namų dirbančiuosius ne tik plačiau pažvelgti į projekto vykdymo rezultatus ir jo poveikį tiek vietiniu, tiek tarptautiniu mastu, bet ir numatyti gaires projekto tęstinumui užtikrinti, sudarė sąlygas susipažinti su pozityvia nuteistųjų ugdymo užsienio šalyse praktika, vystyti kultūrinio sąmoningumo, bendravimo ir bendradarbiavimo tarptautinėje aplinkoje kompetencijas.

Projektą „Taste of Freedom” įgyvendina penkių Europos šalių (Italijos, Ispanijos, Portugalijos, Lietuvos ir Turkijos) partneriai – nuteistųjų švietimo srityje dirbančios įstaigos ir organizacijos. Projektas skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

Panevėžio pataisos namų pareigūnai dalyvavo projekto „Taste of Freedom“ partnerių susitikime Italijos Respublikoje

2015 m. gegužės 25 – birželio 1 dienomis penki Panevėžio pataisos namų pareigūnai dalyvavo projekto „Taste of Freedom“ partnerių susitikime Italijos Respublikoje. Šio – penktojo ir paskutinio – susitikimo metu aplankytos dvi projekto partnerių organizacijos, vykdančios įvairias nuteistųjų švietimo veiklas Italijos kalėjimuose.

Vizitas prasidėjo Elbos Saloje veikiančiame Porto Azzuro kalėjime, kuriame projekto veiklas vykdo visuomeninė organizacija „Cooperativa Benjamino scs ONLUS“. Susitikimo metu pristatytos partnerių šalyse įgyvendintos projekto veiklos, apibendrinti projekto metu pasiekti rezultatai. Aptarti projekto eigos vertinimo klausimai, svarstyti galutinės projekto ataskaitos parengimo klausimai, pasidalinta atsakomybe ir užduotimis šiai ataskaitai parengti. Vizito dalyviams taip pat sudarytos sąlygos pabendrauti su projekto veiklose dalyvaujančiais nuteistaisiais, išklausyti jų atsiliepimus apie projektą ir ateities lūkesčius. Susitikimo metu pademonstruotas projekto partnerio „Cooperativa Benjamino scs ONLUS“ sukurtas pristatymas, atspindintis dvejus metus trukusio projekto akimirkas visose partnerių šalyse. Vizito dalyviams taip pat trumpai pristatytos nuteistųjų kalinimo sąlygos (įstaigoje kali apie 250 už sunkius nusikaltimus nuteistų vyrų), įvairių socialinės reabilitacijos priemonių taikymas nuteistiesiems, švietimo prieinamumas kalėjime, nuteistųjų įdarbinimo sąlygos ir kt.

Antroji vizito dalis vyko Italijos žemyninėje dalyje, Massa Marittimos miestelyje įsikūrusioje „Slow Food Condotta Monteregio“ organizacijoje. Čia svarstyti projekto intelektinio produkto – nuteistųjų surinktų receptų knygos leidybos klausimai, aptartas projekto sklaidos ir tęstinumo užtikrinimas. Susipažinta su prieš dvylika metų miestelyje įkurto kalėjimo, kuriame kalinama apie 50 nuteistų vyrų, veikla. Dalyvauta nuteistiesiems surengtoje laboratorijoje „Pasaulio skoniai“, kuriame kiekvienos šalies partneriai pristatė ir siūlė nuteistiesiems ragauti savo šalių tradicinius patiekalus. 2015 m. gegužės 31 d. Massa Marittimos kalėjime surengtoje tarptautinėje konferencijoje perskaitytas pranešimas apie projekto partnerių vykdytus kūrybiškumo lavinimo užsiėmimus.

            Vizitas Italijoje buvo itin turiningas ir kultūrine prasme – projekto dalyviai susipažino su Elbos salos istorija, lankėsi Napoleono tremties rezidencijoje, apžiūrėjo saloje randamų uolienų ir mineralų įvairovę. Ne mažiau įdomi kultūrinė programa laukė ir Massa Marittimoje – apžiūrėti viduramžiais įsikūrusio miestelio kultūrinio paveldo objektai, dalyvauta tradicinėje miestelio vėliavnešių šventėje, susipažinta su Toskanos regiono gyventojų valgymo kultūra. Grįžome gerai padirbėję, sustiprinę dalykines, kalbines ir tarpkultūrinio bendravimo kompetencijas, o taip pat kupini įspūdžių ir vilties, kad su projekto partneriais dar susitiksime įgyvendindami naujus projektus.

 

Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

 

Projektas „Taste of Freedom“ – išbandytos naujos, įdomesnės nuteistųjų
neformaliojo švietimo formos

 

          Nuteistųjų ugdymo procesas yra itin specifinis, smarkiai besiskiriantis nuo besimokančiųjų laisvėje ugdymo. Žemesnei nuteistųjų mokymosi motyvacijai stiprinti nepakanka tradicinių, įprastinėse švietimo įstaigose naudojamų būdų ir priemonių, tad idėja įgyvendinti naujas, netradicines nuteistųjų švietimo veiklas siūlantį tarptautinį projektą Panevėžio pataisos namuose sutikta itin palankiai.

          Siekis pristatyti lėto maisto (Slow Food) idėją kalėjimuose suvienijo net penkių Europos šalių partnerius – nuteistųjų švietimo srityje veikiančias įstaigas ir organizacijas. Dalindamiesi turimomis žiniomis ir patirtimi bei pasitelkdami į pagalbą suinteresuotus visuomenės veikėjus, Lietuvos, Italijos, Ispanijos, Portugalijos ir Turkijos partneriai savo šalių įkalinimo įstaigose įgyvendino begalę įdomių, naudingų ir inovatyvių su lėto maisto filosofijos propagavimu susijusių nuteistųjų švietimo veiklų.

          Itin didelio Panevėžio pataisos namų bendruomenės susidomėjimo sulaukė jau pirmieji projekto renginiai – susipažinusios su Lietuvoje dar mažai žinomomis lėto maisto idėjomis, nuteistos moterys noriai dalyvavo ne tik teorinio mokymo veiklose, bet ir praktiniuose pojūčių lavinimo ir įvairių tradicinių maisto produktų pažinimo bei ragavimo užsiėmimuose, Italijoje vadinamuose „skonio laboratorijomis“. Ne mažiau aktyviai nuteistos moterys įsijungė ir į kūrybiškumo bei saviraiškos kompetencijoms ugdyti skirtas veiklas – kūrė (piešė, siuvinėjo) projekto Logo ženklą, iliustravo projekto metu surinktus tradicinius receptus, mokėsi užrašyti su šeimos receptais susijusią asmeninę patirtį ir t.t. Projekto metu gimusi idėja įkurti pataisos namuose bendruomenės daržą ne tik suteikė besimokantiesiems naujų žinių apie Lietuvoje dar tik pirmus žingsnius žengiančią gamtinę žemdirbystę, bet ir leido šias žinias išbandyti praktiškai, o projekte dalyvaujančioms nuteistosioms dar ir tapo tam tikra terapijos forma. Tarpkultūrinis apsikeitimas projekto rezultatais įvyko išleidus receptų knygą, kurioje atsidūrė ir Panevėžio pataisos namų besimokančiųjų pasiūlyti bei išbandyti tradiciniai receptai.

          Ne mažiau žinių ir patirties vykdyto projekto metu įgijo ir pataisos namų dirbantieji. Neformaliojo švietimo veiklų organizavimo nuteistiesiems patirtis, projekto metu užmegzti ryšiai su suinteresuotomis trečiosiomis šalimis užsienyje ir Lietuvoje, galimybė apsilankyti užsienio šalių įkalinimo įstaigose ir susipažinti su jose organizuojamu nuteistųjų ugdymo procesu bei generuoti idėjas gerosios patirties pritaikymui mūsų šalyje – visa tai yra neįkainojama patirtis tiek projekte dalyvaujančiam personalui, tiek pataisos namams, tiek ir visai bausmių vykdymo sistemai.

          Projektas baigėsi, tačiau neabejojame, kad jo dalyvių energija, noras pamatyti ir sužinoti bei pritaikyti įgytą gerąją patirtį savo organizacijoje, o taip pat ir sustiprėję gebėjimai veikti tarptautinėje erdvėje nuties kelią naujiems projektams, naujam bendradarbiavimui, naujoms nuteistųjų švietimo galimybėms.

          Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Švietimo mainų paramos fondas ir Europos Komisija negali būti laikomi atsakingais už bet kokį straipsnyje pateikiamos informacijos naudojimą.

 

 

         Pasibaigus projektui „Taste of Freedom“, kviečiame susipažinti su svarbiausiais projekto metu sukurtais produktais/rezultatais

 

 

1. PROJEKTO "TASTE OF FREEDOM" TINKLARAŠTIS (BLOG'AS) - tai internetinė platforma, kurioje kiekvienas partneris gali skelbti visus projekto rezultatus, siekdamas pasikeisti ir pasidalinti informacija su kitais partneriais.

Blog'as buvo kuriamas partnerių teikiamos informacijos pagrindu (82 publikacijos, 9 puslapiai, 6200 peržiūrų).

Blog'ą galite pasiekti adresu http://tasteoffreedom5.blogspot.it

 

2. KELIAUJANTI PROJEKTO LOGO ŽENKLŲ PARODA

Parodą sudaro 10 stendų (48 *68 cm). Joje demonstruojami nuteistųjų sukurti projekto Logo ženklai, taip pat pateikiama informacija apie projekto veiklas.

Paroda apkeliavo visas projekto partnerių šalis, buvo demonstruojama kalėjimuose, mokyklose ir viešosiose institucijose. Parodą galite apžiūrėti čia.

 

3. ELEKTRONINĖ RECEPTŲ KNYGA

Tradicinių receptų, kuriuos projekto metu atrinko projekto partneriai kartu su nuteistaisiais, taip pat ir su maistu susijusios asmeninės projekto dalyvių patirties rinkinys. Ją galite peržiūrėti čia.

 

4. VIDEO MEDŽIAGA EXPO MILANO 2015 PARODAI

"Slow Food Toscana" organizacijos sukurta video medžiaga, demonstruota pristatant projektą "Taste of Freedom" EXPO 2015 parodoje. Ją galite peržiūrėti čia.

 

5. VIDEO MEDŽIAGA „DVEJI PROJEKTO "TASTE OF FREEDOM" METAI“

Video, skirtas pristatyti projektą paskutiniame partnerių susitikime. Video yra pagamintas, panaudojant projekto partnerių-šalių pateiktą informaciją. Visa panaudota informacija atspindi projekto veiklas partnerių šalyse. Ją galite peržiūrėti čia.

 

 

Informacija atnaujinta 2015 m. lapkričio 19 d. 14:17