Kontaktai
P. Puzino g. 12, LT-35169 Panevėžys
Tel. +370 45 461431
Faks. +370 45 467558
El. paštas: panevezys@kalejimai.lt
Naujienos
Lietuviško obuolio diena
2014 m. vasario 24 d. Panevėžio pataisos namų nuteistųjų klube įvyko nuotaikingas ir skanus projekto „Taste of Freedom“ renginys – „Lietuviško obuolio diena“. Į renginį gausiai susirinkusios Lietuvoje užaugintiems produktams neabejingos moterys noriai prisiminė esminius lėto maisto filosofijos aspektus – neklysdamos vardijo pagrindines lėto („Slow food“) ir greito („Fast food“) maisto priešpriešas. Diskusija apie lietuvišką obuolį prasidėjo nuotaikinga viktorina: paskatintos prisiminti kuo daugiau senųjų, kaime ar nuosavose sodybose augusių obuolių veislių, moterys nenuilsdamos vardijo vaikystę menančius obuolius – „Avietinius“, „Antaninius“, „Alyvinius“, „Ananasinius“, „Saldinius“, „Pepinkas“ ir kt. Nepamiršta ir obuolio vieta lietuvių tautosakoje bei liaudies medicinoje. Diskutuota apie obuolio naudą sveikatai, dalintasi patarimais, kaip vartoti obuolius ar jų gaminius, norint įveikti įvairius negalavimus ir išlikti sveikiems.
Tačiau nuotaikingiausia ir labiausiai laukta renginio dalis – Lietuvoje užaugintų obuolių ragavimas. Net dešimties veislių Lietuvoje užaugintus obuolius („Štaris“, „Spartan“, „Lodel“, „Auksis“, „Lygol“, „Antėj“, „Lobo“, „Noris“, „Kortlend“ ir „Konel Red“) Panevėžio pataisos namuose pristatė ūkininko Rimanto Urbonavičiaus ūkis. Ūkininko talkininkai Žiedė ir Valentas ne tik nuodugniai apibūdino kiekvieną obuolių veislę (obelų priežiūros ypatumus, obuolių derėjimo laiką, jų skynimo bei laikymo sąlygas), bet ir nupasakojo kiekvieno pristatomo obuolio skonio savybes, kurias renginio dalyviai turėjo galimybę netrukus išbandyti. Visų pristatytų rūšių obuolius susirinkusieji vertino pagal penkias savybes: rūgštumą, saldumą, sultingumą, traškumą ir aromato intensyvumą. Renkant skaniausią Lietuvoje užaugintą obuolį, daugelio ragautojų skonis sutapo – geriausiu išrinktas „Lygol“ veislės obuolys. Daugelis dalyvių liko neabejingi ir „Kortlend“, „Lodel“ bei „Spartan“ veislių obuoliams, o renginio pabaigoje draugiškai sutarta, kad skanūs visi – tik kiekvienas savaip...
Projektas „Taste of Freedom” skirtas nuteistųjų neformalaus švietimo veikloms įgyvendinti, supažindinant nuteistuosius su daugelyje pasaulio šalių propaguojama „Slow food“ (lėto maisto) filosofija. Projekto veikla yra finansuojama iš Mokymosi visą gyvenimą programos, kurią Lietuvos Respublikoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.